Calcarul- dusmanul suprem al masinii de spalat rufeDin ce in ce mai multe persoane se plang de existenta apei dure si de efectele pe care aceasta le are asupra obiectelor de uz casnic. Desi nu ne dam poate seama atat de lesne pe cat ar trebui, calcarul din apa afecteaza foarte multe lucruri de uz curent: expressorul, fierul de calcat, masina de spalat vase si mai ales masina de spalat rufe.

Calcarul din apa are efecte din cele mai nocive la nivel de componente ale masinii de spalat, mai ales daca pentru protejarea acesteia nu este folosit niciun fel de produs care sa impiedice formarea particulelor albe, solide, cunoscute tuturor sub numele de depuneri de calcar.

In atelierul Washservice.ro, ne-am obisnuit sa comunicam foarte mult unii cu ceilalti, sa discutam despre toate problemele intampinate, si in acest fel am ajuns la concluzia ca din ce in ce mai multe masini de spalat sunt tot mai des afectate din cauza depunerilor de calcar.

Printre cele mai comune probleme sunt, fireste, cele care tin de astfel de depuneri pe rezistentele masinilor de spalat rufe si pe celelalte sisteme ce tin de incalzirea si utilizarea apei. Cuva si tamburul nu fac nicidecum exceptie. In mod normal, in scopul protejarii acestor produse electrocasnice, fiecare producator de masini de spalat pune la dispozitie propriile sisteme anticalcar, insa acest lucru nu este suficient.

Depunerea calcarului in interiorul masinii de spalat este extrem de periculoasa, verificarea de baza in acest caz facandu-se la nivelul termorezistentelor. Rezistentele sunt parti componente ale masinii de spalat, ce au ca destinatie si functionalitate aducerea apei folosite in timpul ciclului de spalare, la o temperatura dorita, fixata, stabilita si in functie de programul ales.

Fiind un conductor termic si intrand in contact cu apa, rezistenta este unul dintre elementele ce se preteaza foarte mult la aparitia calcarului. De aceea, din cand in cand este necesara curatarea sau inlocuirea acesteia, in functie de gradul de deteriorare. Rezistentele masinii de spalat rufe nu sunt produse extrem de costisitoare (preturile variaza in functie de model, uzual intre 25- 100 lei), si in mod normal schimbarea acestora poate fi necesara la intervale temporale de cativa ani.

Este corect faptul ca poti intretine gradul de curatenie al acestora folosind produse anti-calcar insa, in acelasi timp, rezistenta trebuie sa treaca prin anumite etape de verificare, pentru a nu periclita buna functionalitate a altor parti componente ale masinii de spalat rufe.

Exista persoane care recurg la tot felul de metode pentru a indeparta calcarul de pe componentele masinii de spalat. Produsele de natura chimica, precum pudra anti-calcar, de la diverse firme cu nume grele in industria producatoare de astfel de produse, sau produsele naturale, precum otetul, lamaia si bicarbonatul, s-au perindat de-a lungul anilor ca fiind solutii auxiliare de curatare a masinilor de spalat de depunerile de calcar.

Plecand de la rezistentele vechi, conventionale, rudimentare, care necesitau o serie larga de produse destinate indepartarii calcarului, s-a ajuns astazi la sisteme proiectate special sa intervina in procesele de curatare ale masinii de spalat.

O noutate in ceea ce priveste masinile de spalat, mai precis rezistentele lor, o reprezinta aparitia rezistentelor ceramice, proiectate sa reziste si in cazul depunerilor de calcar, dar mai ales in cazul temperaturilor foarte ridicate. Un avantaj major in cazul utilizarii acestor produse il constituie faptul ca ele sunt de asa maniera proiectate, astfel incat sa utilizeze in cea mai mica masura resursele de natura energetica (consumurile de energie electrica).

O alta zona cu predispozitie in ceea ce priveste formarea calcarului, este reprezentata de compartimentele special destinate utilizarii detergentului. Pe langa cantitatea de substante folosite pentru curatare, prin aceste compartimente este permisa (fireste) trecerea apei, in scopul dizolvarii si distribuirii uniforme a detergentului in apa destinata ciclului de spalare.

De aceea, aceste compartimente trebuie curatate in mod constant, mai ales in situatia in care exista si una dintre cele mai dezavantajoase situatii de utilizare a apei si anume cea a pomparii fluxului de apa la o presiune scazuta. Sertarul pentru detergent se curata la intervale regulate, iar in unele cazuri, acestea pot fi indepartate total din masina de spalat, in scopul curatarii sub jet continuu de apa.

O solutie foarte practica in ultimii ani a devenit utilizarea detergentilor sub forma de capsule, care se introduc direct in cuva masinii de spalat, necesitand doar apa suficienta pentru dizolvare. Desi este o solutie utila, care suplineste necesitatea curatarii compartimentelor destinate detergentului, ea conduce catre o alta situatie, si anume catre cea care priveste utilizarea rationala a componentelor interne ale masinii de spalat si grija pe care trebuie sa o acordam acestora.

De aceeasi grija la curatare trebuie sa beneficieze si usa masinii de spalat, in speta hubloul, in cazul masinilor de spalat cu incarcare frontala si panoul de incarcare, in cazul masinilor cu dispunere de incarcare verticala. Unele masini de spalat sunt dotate cu programe speciale de curatare si limpezire a componentelor interioare, care sa ne usureze munca si sa prelungeasca durata de viata a minunatelor noastre obiecte electrocasnice.

Calcarul exista si va exista in permanenta. La fel se intampla si in cazul produselor destinate indepartarii depunerilor sau in domeniul pieselor de schimb. Acestea insa nu vor constitui in permanenta o solutie. Solutia e Washservice.ro!

Daca iti place arata-le si altora!

    © 2015 WASHSERVICE