Provenienta zgomotelor masinii de spalat

De cand am inceput sa activam in acest domeniul, in reparatii masini de spalat, ne-am intalnit cu tot felul de probleme, tot felul de situatii si tot felul de oameni. Prin definitie cu totii credem ca ne pricepem la aproape orice si actionam in consecinta, fara a ne da seama de raul pe care il putem face dintr-o simpla lipsa de cunostinte intr-un anumit domeniu.

De aceea ne-am hotarat ca in paginile blogului sa facem referire la cateva probleme ale masinilor de spalat, unele asupra carora putem interveni noi insine, altele la care interventia specializata a unui specialist este imperios necesara.

Cazul masinilor de spalat care emit zgomote foarte puternice este unul foarte cunoscut si tocmai de aceea producatorii de masini de spalat (sau cei mai multi dintre acestia), fac tot ce le sta in putinta sa produca modele cat mai echilibrate din acest punct de vedere. O masina de spalat in mod normal se incadreaza ca nivel de decibeli in jurul valorii de 75 dB. Orice depaseste acest prag se poate incadra ca fiind o problema, insa nu una din cale-afara de grava. Zgomotul masinii de spalat este mai pregnant in momentul centrifugarii, insa si in timpul procesului de spalare se pot resimti anumite efecte de acest tip.

Fiind un produs cu greutate considerabila, vibratiile nu vor fi amortizate, ci preluate in mod unitar de catre intreaga structura care va intra intr-un asa numit proces de rezonanta. De aceea poate in ultima perioada unele modele de masini de spalat vin echipate cu pereti laterali izolati fonic, in speranta reducerii zgomotului facut in timpul proceselor de spalare si centrifugare.

Zgomotele prea puternice ale masinii de spalat pot proveni din mai multe cauze. Prima si cea mai des intalnita este situatia in care masina de spalat nu este perfect echilibrata si, ca urmare, aceasta va avea un „joc” pe partea care se afla in dezechilibru. In momentul in care procesul de spalare sau centrifugare intra in actiune, prin rotatia tamburului, acesta va simti nevoia de echilibrare. Cum aceasta nu este posibila, automat zgomotul se reflecta printr-o bataie ritmica, conform caderii rufelor in cuva.

Problema poate fi remediata destul de simplu, reglajul masinii de spalat putandu-se face cu ajutorul picioruselor special destinate pentru aceasta (cu care masina vine echipata) sau, in cazul in care acestea nu exista, prin amplasarea masinii de spalat pe un strat suport cu planeitate perfecta, peste care se poate pune sau nu, in functie de preferinte, un strat de acoperire ulterioara (mocheta, covor, gresie). Acest lucru poate duce la o amortizare a vibratiilor transmise pardoselii, lucru cu efect benefic atat pentru utilizatorul masinii de spalat, cat si pentru…vecinii acestuia.

O alta problema ce ar putea determina aparitia unui zgomot foarte intens in timpul stoarcerii o reprezinta procesul de supra-turare. Turatiile, rotatiile cuvei in timpul centrifugarii nu trebuie sa ramana aceleasi la fiecare ciclu de spalare. Acestea vor trebui adaptate in functie de incarcatura stabilita, in functie de materiale, de tesaturi, dar si de greutatea incarcaturii.

Daca masina este umpluta pe jumatate nu are niciu rost sa stabilim un nivel maxim de turatii. Acest lucru poate crea prejudicii masinii de spalat, dar si tesaturilor in sine. Intotdeauna inainte de utilizarea masinii de spalat consulta manualul de utilizare pentru a sti in permanenta care este programul care se potriveste cel mai bine ciclului de spalare.

In cazul in care zgomotele devin mai acute, si eventual se aud zgomote produse de rulmenti in miscare libera, in acel moment este necesara parerea unui specialist pe astfel de probleme,care sa se poata uita in interiorul masinii de spalat, fara a o deteriora cumva. Rulmentii sau cureaua de transmisie pot fi amplasati defectuos sau pot fi dezaxati, drept pentru care zgomotele facute de masina de spalat vor fi amplificate si de catre aceste componente.

Este importanta verificarea permanenta a masinii de spalat. Verificarile periodice si atentia la sunetele emise pot preveni eventuale interventii ulterioare care sa conduca la o indisponibilitate temporala a produsului. Washservice.ro va sta la dispozitie si in ceea ce priveste aceste probleme, ce pot fi rezolvate foarte usor si la preturi destul de accesibile.

Daca iti place arata-le si altora!

    © 2015 WASHSERVICE